به گزارش مشرق، فواد ایزدی کارشناس مسائل بینالملل در مورد شکست آمریکا در شورای امنیت برای تصویب قطعنامه علیه ایران، اظهار داشت: دلیل این شکست این بود که کشورهای اروپایی با آمریکا همراه نشدند. دلیل این کار اروپاییها نیز این بود که آنها به برجام علاقمند هستند.
وی ادامه داد: به این دلیل که برجام به صنعت هستهای کشور خسارتهای فراوانی وارد کرده و میکند، اروپاییها میخواهند برجام را حفظ کنند. از همین رو بود که اروپاییها از همان اول با دولت ترامپ اختلاف نظر داشتند و به کاخ سفید میگفتند فعلاً در برجام بمانید، چراکه بسیاری از بازههای زمانی که در توافق هستهای وجود دارد، هنوز فرا نرسیده است.
بیشتر بخوانید:
این تحلیلگر مسائل آمریکا گفت: اروپاییها به آمریکا میگفتند که در برجام باقی بمانید و از ظرفیتهای موجود در آن استفاده کنید. اروپاییها تحلیل آمریکا مبنی بر اینکه با خروج از برجام، واشنگتن میتواند امتیاز بیشتری از تهران بگیرد و یا حتی باعث سرنگونی جمهوری اسلامی شود را درست نمیدانستند؛ ولی کاخ سفید روی تحلیل خود پافشاری کرد.
ایزدی افزود: با توجه به اینکه تحلیل آمریکا درست از آب درآمده است، اروپا حاضر نیست تا با ایالات متحده همراهی کند و از همین رو بود که در جلسه شورای امنیت شاهد بودیم که تلاش کاخ سفید برای تصویب یک قطعنامه ضدایرانی شکست خورد.
وی با اشاره به اینکه آمریکا گفته بود در صورت شکست قدم بعدی فعال کردن مکانیسم ماشه خواهد بود، عنوان کرد: مکانیسم ماشه به معنی پایان برجام است؛ ولی همین موضوع مجدداً در کاخ سفید و یا برخی از افرادی که پیشتر جزو دولت دونالد ترامپ بودند، مورد اختلاف است. به طور مشخص میتوان به مقاله جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق ترامپ در والاستریت ژورنال اشاره کرد که در آن همان دلایل علاقه اروپاییها به برجام را دلیل حفظ برجام دانسته بود.
این کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: برخی از مخالفان استفاده آمریکا از مکانیسم ماشه در خود ایالات متحده معتقدند که اگر این مکانیسم اجرایی شود، در نهایت ایران از توافق هستهای خارج خواهد شد و این موضوع سبب میشود که خسارتهایی که به صنعت هستهای کشورمان وارد شده بود، جبران شود.
ایزدی با اشاره به نزدیکی به انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا که قرار است سوم نوامبر (۱۳ آبان) برگزار شود، تصریح کرد: برخی در کاخ سفید و اطرافیان ترامپ معتقدند که اگر در انتخابات جو بایدن پیروز شود و دولت دموکرات سر کار بیاید، به دلیل وجود زیرساختی به نام برجام، با ایران همکاری خواهد کرد و از همین رو، تلاش میکنند کاری انجام دهند که برجام فروبپاشد.
وی تاکید کرد: همچنین اطرافیان ترامپ معتقدند که اگر وی بتواند مجدداً در انتخابات پیروز شود، میتواند به یک توافق جدید با ایران دست پیدا کند. آنها معتقدند که دولت روحانی به توافق جدید با آمریکا علاقهمند است و در فرصت باقی مانده به پایان دولت دوازدهم، قطعاً با آمریکا به یک توافق خواهد رسید.
این کارشناس مسائل آمریکا خاطرنشان کرد: برخی روزنامهها در داخل عکس بایدن را تمام قد منتشر میکنند و این نکته بسیار عجیب است، چرا که بنده ندیدم که در آمریکا چنین کاری صورت گیرد. نباید حال ذوق زدگی و شیفتگی نسبت به انتخابات آمریکا در داخل کشور وجود داشته باشد، چرا که ما چند بار این موضوع را تجربه کردیم.
ایزدی یادآور شد: در سال ۲۰۰۸ که باراک اوباما به ریاست جمهوری رسید، برخی در داخل مدعی بودند که مشکلات در کشورمان حل خواهد شد. در مقابل اما شاهد بودیم که تحریمهایی که در دوره اوباما وضع شد، بسیار بدتر از تحریمها در دوره بوش و ریگان بود.
وی بیان کرد: امیدی نداریم که افرادی که در وزارت امور خارجه هستند، قدمهای مثبتی بردارند و امید داریم که از سوی آنها و برخی گروهها و جریانهای سیاسی در کشور، قدمهای منفی برداشته نشود.